Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Wytrawne muffiny z porem i szynką

10.01.2021 08:00 | 0 komentarzy | 1 738 odsłona | Agnieszka Filipowicz
Kto powiedział, że muffiny muszą być słodkie? Te na słono też smakują wyśmienicie. Wypróbujcie przepis na szybką przekąskę - muffiny z szynką i porem.
0
Wytrawne muffiny z porem i szynką
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas
Składniki
  • 1 średni por (biała część)
  • 100 g szynki
  • 140 g mąki
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 ml jogurtu greckiego
  • 1 jajko
  • 60 g startego żółtego sera
  • 4 łyżki oliwy lub oleju
  • szczypta słodkiej i ostrej papryki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • kilka pomidorków koktajlowych (opcjonalnie)

Wykonanie:
Pokrojonego pora podsmażyć, aż zmięknie. Przestudzić. W jednej misce wymieszać mąkę, sól, proszek do pieczenia. W drugiej połączyć jogurt, jajko i oliwę, dodać przestudzonego pora, szynkę, starty ser oraz paprykę i gałkę muszkatołową. Masę dodać do mąki i dokładnie wymieszać. Ozdobić pokrojonymi na ćwiartki lub połówki pomidorkami. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i nakładać do nich ciasto (do 3/4 wysokości). Piec przez około 20-30 minut (w zależności od wielkości babeczek).