Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Pyszna zupa ze świeżych lub mrożonych grzybów leśnych

19.12.2020 08:00 | 0 komentarzy | 6 094 odsłon | Agnieszka Filipowicz
Dziś proponujemy przepis na bardzo aromatyczną zupę z leśnych grzybów. Dodatkowo wzmocnimy jej smak, jeśli dodamy także trochę suszonych grzybów.
0
Pyszna zupa ze świeżych lub mrożonych grzybów leśnych
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

SKŁADNIKI:

  • ok. 500 g świeżych lub mrożonych grzybów leśnych (borowiki, podgrzybki)
  • 5 suszonych grzybów (opcjonalnie)
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1 litr warzywnego wywaru
  • 2 małe marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki jałowca
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 1 czubata łyżeczka mąki
  • ok. 50 ml słodkiej śmietanki 18%
  • sól
  • pieprz
  • zielenina do posypania

WYKONANIE:
Grzyby suszone zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do namoczenia. Świeże (lub odmrożone) grzyby oczyszczamy i kroimy na mniejsze części. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę. Gdy cebula delikatnie się zeszkli dodajemy do niej masło i grzyby. Całość smażymy ok. 5-7 minut.

Marchewki i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Wywar doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy palnik i dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i jałowiec oraz starte warzywa i podsmażone grzyby z cebulą. Dodajemy też suszone grzyby, drobno pokrojone. Możemy dolać wodę, w której się moczyły się (nie wlewamy jej do końca, bo na dnie może być piasek). Gotujemy na małym ogniu ok. 35-45 minut.

Mąkę rozprowadzamy w śmietance z dodatkiem odrobiny gorącej zupy i wlewamy do garnka. Całość gotujemy kilka minut i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu we wrzącej, osolonej wodzie. Odcedzamy. Zupę grzybową podajemy z makaronem i świeżą natką pietruszki.