Przełom Online
Pyszna zupa ze świeżych lub mrożonych grzybów leśnych
SKŁADNIKI:
- ok. 500 g świeżych lub mrożonych grzybów leśnych (borowiki, podgrzybki)
- 5 suszonych grzybów (opcjonalnie)
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- 1 litr warzywnego wywaru
- 2 małe marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 2 liście laurowe
- 3 kulki jałowca
- 3 kulki ziela angielskiego
- 1 czubata łyżeczka mąki
- ok. 50 ml słodkiej śmietanki 18%
- sól
- pieprz
- zielenina do posypania
WYKONANIE:
Grzyby suszone zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do namoczenia. Świeże (lub odmrożone) grzyby oczyszczamy i kroimy na mniejsze części. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę. Gdy cebula delikatnie się zeszkli dodajemy do niej masło i grzyby. Całość smażymy ok. 5-7 minut.
Marchewki i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Wywar doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy palnik i dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i jałowiec oraz starte warzywa i podsmażone grzyby z cebulą. Dodajemy też suszone grzyby, drobno pokrojone. Możemy dolać wodę, w której się moczyły się (nie wlewamy jej do końca, bo na dnie może być piasek). Gotujemy na małym ogniu ok. 35-45 minut.
Mąkę rozprowadzamy w śmietance z dodatkiem odrobiny gorącej zupy i wlewamy do garnka. Całość gotujemy kilka minut i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu we wrzącej, osolonej wodzie. Odcedzamy. Zupę grzybową podajemy z makaronem i świeżą natką pietruszki.