Przełom Online
Karp, pstrąg, a może jesiotr? Jaka ryba jest najlepsza na wigilijny stół? (WIDEO)
Materiał wideo:
Dziś odwiedzieliśmy ośrodek hodowli ryb położony między Krzeszowicami i Zabierzowem. Ruch jest już tam duży. Wielu kilentów nie czeka na ostatnią chwilę i już kupuje ryby na święta. Jakie?
Zapytaliśmy o to pracowników ośrodka. Nie było zaskoczenia - największym powodzeniem cieszy się karp, a także pstrąg. Ale ostatnio modny staje się też jesiotr. Ponoć najlepszy jest wędzony. Wybornie smakuje też sum.
Może więc warto królującemu na stole wigilijnym karpiowi zapewnić towarzystwo innych ryb?
Czy wiesz, że...
Karp na ziemiach polskich pojawił się w XII wieku za sprawą czeskich cystersów. Jego popularność na wigilijnym stole w naszym kraju to jednak w dużej mierze zasługa prl-owskiego ministra przemysłu Hilarego Minca. W 1947 roku głośno reklamowano hasło "Karp na każdym wigilijnym stole w Polsce".Ryba ta zagościła na stołach świątecznych głównie dlatego, że była wtedy jedyną łatwo dostępną.
Wcześniej na wigilijnym stole królowały m.in. leszcze, sandacze, liny lub szczupaki.
Komentarze
4 komentarzy
@jendrek Ma Pan rację, to ten ośrodek
Polecam ryby ze stawów w dolinie będkowskiej. Czyste, świeże, mniam :)
Czy dostanę gdzieś w powiecie karpia świeżego patroszonego bez skóry przygotowanego na zamówienie?
Wstyd, że propagujecie sprzedaż żywych ryb...