Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Papryki faszerowane mięsem i kaszą

07.11.2020 07:56 | 0 komentarzy | 1 402 odsłona | Agnieszka Filipowicz
Pomysł na smaczny obiad. Ta potrawa zasmakuje wszystkim, którzy lubią mięsno-warzywne połączenia.
0
Papryki faszerowane mięsem i kaszą
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

SKŁADNIKI:
• 6 lub 7 papryk (w zależności od wielkości)
• 1 torebka ulubionej kaszy - 100 g waga przed ugotowaniem (użyłam mieszanki kasz z soczewicą)
• 500 g mielonego mięsa np. z udźca indyka lub łopatki wieprzowej
• mała puszka kukurydzy lub czerwonej fasoli
• 1 cebula
• 4 ząbki czosnku
• 100 g sera (użyłam cheddara)
• 2 średnie pomidory
• 3 łyżki koncentratu pomidorowego
• garść szczypiorku
• 2 łyżki oleju do smażenia
• 1 łyżeczka oregano
• 0,5 łyżeczka soli i słodkiej papryki,
• 1/3 łyżeczki pieprzu i ostrej papryki

WYKONANIE:
Nagrzej dużą patelnię i wlej dwie łyżki oleju do smażenia. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Podsmaż przez 10 minut. Zmielone mięso dodaj na patelnię z zarumienioną cebulką i czosnkiem. Dodaj przyprawy i fasolę lub kukurydzę. Całość zamieszaj i smaż przez 10 minut.
Papryki umyj dokładnie. Odkrój górę papryki z ogonkiem. Ze środka papryki usuń gniazdo nasienne oraz białe włókna. Gotowym farszem wypełnij wszystkie papryki. Umieść je w naczyniu do zapiekania. Papryki możesz dodatkowo posmarować odrobiną oleju przy użyciu pędzelka kuchennego. Do naczynia wlej też odrobinę wody.
Tak przygotowane faszerowane papryki umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Piecz papryki przez około 40 minut. Po tym czasie ostrożnie zdejmij podpieczone kapelusze z papryk i odłóż. Na farsz wystający od góry z papryk, wyłóż ser i zapiekaj papryki jeszcze przez ostatnie 5-10 minut. Podając na stół, nałóż na papryki kapelusze.