Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Najlepsza zupa dyniowa w stylu tajskim

03.10.2020 08:30 | 0 komentarzy | 5 977 odsłon | Agnieszka Filipowicz

Zdrowe, ale mdłe warzywo - to często powtarzana opinia o dyni. Wystarczy jednak odpowiednio ją przyprawić. W tajskim wydaniu krem z dyni jest aromatyczny i rozgrzewający.

0
Najlepsza zupa dyniowa w stylu tajskim
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

SKŁADNIKI:

  • 1 dynia hokkaido
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczka ostrej papryki
  • szklanka bulionu
  • 1-2 liście kaffiru (można użyć też trawy cytrynowej)
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • sos sojowy do smaku
  • świeża kolendra lub uprażone pestki dyni do posypania

WYKONANIE:
Dynię myjemy, kroimy w plastry i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 30 minut. Szklimy cebulkę wraz z czosnkiem, dodajemy dynię i zalewamy wszystko mleczkiem kokosowym, doprawiamy curry i przyprawami. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy 5-10 minut. Zupę miksujemy. W razie potrzeby rozcieńczamy bulionem i gotujemy na małym ogniu kilka minut. Krem przelewamy do misek i posypujemy pestkami dyni lub świeżą kolendrą.