Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Pyszne prawdziwki w miodowej marynacie

09.08.2020 09:45 | 0 komentarzy | 6 095 odsłon | Agnieszka Filipowicz

Nadchodzi sezon grzybowy. Dziś podajemy więc sprawdzoną recepturę na smaczne marynowane prawdziwki.

0
Pyszne prawdziwki w miodowej marynacie
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

SKŁADNIKI:
0,5 kg małych prawdziwków
sól

Marynata:

  • 1 szalotka
  • 4 liście laurowe
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • 6 ziarnek pieprzu kolorowego
  • 2 szklanki wody
  • 3-4 łyżki miodu
  • pół szklanki octu
  • pół łyżki soli
  • 1 łyżeczka gorczycy

 

WYKONANIE:
Prawdziwki oczyszczamy, czyścimy je szczoteczką. Następnie wrzucamy je do osolonej wody i gotujemy ok. 10-15 minut. W osobnym garnku przygotowujemy marynatę. Do wody wrzucamy szalotkę pokrojoną w plasterki, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, gorczycę, sól i miód, a gdy wszystko się zagotuje - dolewamy ocet. Jeszcze chwilę podgrzewamy. Grzyby odcedzamy, przekładamy do słoików i zalewamy gorącą marynatą. Słoiki szczelnie zamykamy i kładziemy do góry dnem.