Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Babka cytrynowa – doskonały dodatek do kawy

28.06.2020 09:30 | 0 komentarzy | 3 712 odsłony | Marek Oratowski

Taki deser zadowoli nawet wybrednych smakoszy. Przepis jest prosty. Wykonanie zajmie nam około 75 minut.

0
Babka cytrynowa – doskonały dodatek do kawy
Babka cytrynowa
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Składniki:

250 g masła lub margaryny
250 g cukru
4 jajka
340 g mąki tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Skórka i sok z 0,5 cytryny

Na lukier:

3 łyżki soku z cytryny
120 g cukru pudru (ok. 10 łyżek)

Przygotowanie:

Masło utrzyj z cukrem. Miksując, dodawaj po jednym jajku. Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia. Partiami wsypuj do ucieranej masy. Na końcu dodaj sok i skórkę otartą z cytryny.

Ciasto przelej do wyłożonej pergaminem formy keksówki (jednaj większej lub dwóch mniejszych). Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C. Piecz 35-40 minut do suchego patyczka.

Cukier puder utrzyj z sokiem cytrynowym na gęsty lukier. Polej nim wystudzone ciasto. Ewentualnie możesz zetrzeć na wierzch nieco skórki z cytryny.