Przełom Online
Szaszłyki z grilla. Pyszne i proste w wykonaniu
Jeśli macie ochotę na kolację w plenerze, możecie skorzystać z naszego przepisu.
Tak naprawdę wiele zależy od Waszych upodobań kulinarnych. Niektórzy lubią szaszłyki z mięsem, inni wolą z warzywami. Sporo zależy od Waszej inwencji twórczej.
Składniki:
0,5 kg piersi z kurczaka
papryka czerwona
papryka żółta
pieczarki
cebula
można dodać także cukinię, wędzony boczek i inne wybrane składniki
marynata (250 ml oleju lub oliwy z oliwek, czosnek, zioła prowansalskie, sól, pieprz, papryka mielona słodka (lub ostra - wg uznania), rozmaryn. Wszystko dokładnie mieszamy)
Pokrojone w większą kostkę mięso wkładamy do miski z marynatą i zostawiamy na kilka godzin.
Kroimy warzywa na mniejsze części.
Wyjmujemy mięso i nadziewamy szaszłyki na zmianę mięsem i warzywami. Resztą sosu polewamy szaszłyki. Grillujemy na tacce powoli, co jakiś czas obracając i polewając sosem. Do szaszłyków świetnie sprawdzają się rozmaite sosy, np. czosnkowy, majonezowy czy ostry, słodko - kwaśny. Smacznego!