Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Na deser upieczcie kruchy placek twarogowy z powidłami

13.06.2020 14:00 | 0 komentarzy | 44 104 odsłony | Marek Oratowski

Proponujemy przepis na pyszne ciasto. Jest proste w przygotowaniu i na pewno zadowoli Wasze podniebienia.

0
Na deser upieczcie kruchy placek twarogowy z powidłami
Przygotowanie i upieczenie placka zajmie około 70 minut
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Składniki:

600 g maki pszennej (najlepiej krupczatki)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g cukru pudru
250 g masła
300 g powideł śliwkowych
600 g tłustego twarogu
2 jajka i 2 żółtka
Opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki mleka

Przygotowanie:

Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiewamy na stolnicę. Dodajemy miękkie masło i dwa całe jajka. Zagniatamy gładkie ciasto. Twaróg ucieramy z dwoma żółtkami, cukrem waniliowym i mlekiem i mieszamy.
Jedną trzecią ciasta wałkujemy na prostokąt i przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy twarogiem i powidłami. Resztę ciasta wałkujemy na cienki placek i radełkiem kroimy w paseczki. Z nich układamy na cieście ukośną kratkę.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i pieczemy około 45 minut, aż spód się upiecze, a wierzch nabierze złotego koloru. Studzimy, najlepiej przez całą noc. Smacznego!