Przełom Online
Sezon na młodą kapustę rozpoczęty. Skosztujcie tego smacznego warzywa
Na każdym targowisku można już kupić młodą kapustę. Kosztuje ok. 5 zł. Dziś proponujemy Wam przepis na młodą kapustę duszoną.
Młoda kapusta jest wyjątkowo smacznym warzywem. Dostępna od maja do sierpnia, ma kruche liście i delikatniejszy smak. Zdecydowanie więcej w niej witaminy C niż w dojrzałej białej kapuście.
Młoda kapusta duszona jest łatwa w przygotowaniu i stanowi doskonały dodatek do obiadu, np. młodych ziemniaków i jajka sadzonego.
Składniki:
1 młoda kapusta (ok. 1 kg)
2 średnie cebule
1 pęczek koperku
Sól
Pieprz
Majeranek
Kminek
Papryka
Gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Kapustę umyć, usunąć zewnętrzne liście, wykroić głąb. Dość drobno posiekać. Zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 2 minut. Odcedzić. Do innego garnka wlać ok. 5 ml oleju, posiekaną drobną cebulę i przyprawy (po szczypcie). Smażyć ok. 10 minut. Pokroić drobno koperek, wsypać do kapusty, dodać cebulę z przyprawami, wymieszać, dodać maggi i dusić pod przykryciem ok. 15 minut.
Komentarze
2 komentarzy
A może przepis na pozbycie się nadmiaru azotu z tego badziewia?
Najważniejsze, żeby młoda kapusta nie była sina