Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Sezon na młodą kapustę rozpoczęty. Skosztujcie tego smacznego warzywa

25.04.2020 13:34 | 2 komentarze | 21 055 odsłon | Agnieszka Filipowicz

Na każdym targowisku można już kupić młodą kapustę. Kosztuje ok. 5 zł. Dziś proponujemy Wam przepis na młodą kapustę duszoną.

2
Sezon na młodą kapustę rozpoczęty. Skosztujcie tego smacznego warzywa
Duszona kapusta to znakomity dodatek do obiadu
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Młoda kapusta jest wyjątkowo smacznym warzywem. Dostępna od maja do sierpnia, ma kruche liście i delikatniejszy smak. Zdecydowanie więcej w niej witaminy C niż w dojrzałej białej kapuście.

Młoda kapusta duszona jest łatwa w przygotowaniu i stanowi doskonały dodatek do obiadu, np. młodych ziemniaków i jajka sadzonego.

Składniki:
1 młoda kapusta (ok. 1 kg)
2 średnie cebule
1 pęczek koperku
Sól
Pieprz
Majeranek
Kminek
Papryka
Gałka muszkatołowa

Wykonanie:
Kapustę umyć, usunąć zewnętrzne liście, wykroić głąb. Dość drobno posiekać. Zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 2 minut. Odcedzić. Do innego garnka wlać ok. 5 ml oleju, posiekaną drobną cebulę i przyprawy (po szczypcie). Smażyć ok. 10 minut. Pokroić drobno koperek, wsypać do kapusty, dodać cebulę z przyprawami, wymieszać, dodać maggi i dusić pod przykryciem ok. 15 minut.