Ziemia chrzanowska
Przepis na pyszne ciasto z chałwą. Nie tylko od święta
Polecamy Wam przepis na smaczne ciasto, które doskonale sprawdzi się jako deser.
0
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas
BISZKOPT
7 jaj
1 szklanka cukru
5 łyżek mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
Biszkopt piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.
MASA
2 opakowania masła
40 dkg chałwy waniliowej
30 dkg bezy
1 opakowanie gorzkiej czekolady
1 budyń waniliowy z cukrem
Ugotować budyń. Masło utrzeć i dodać do niego budyń oraz chałwę. Biszkopt przekroić. Na jedną część biszkoptu nałożyć połowę masy. Ułożyć bezy, jedna koło drugiej. Do drugiej części masy dodać startą czekoladę. Masę (ale nie wszystką) wyłożyć na bezy i przykryć drugą częścią biszkoptu. Pozostałą masę wyłożyć na wierzch i posypać czekoladą.