Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Lubicie ciasto truskawkowe? Skosztujcie je w wersji z galaretką i budyniową masą

29.03.2020 07:56 | 0 komentarzy | 3 220 odsłony | Agnieszka Filipowicz

Te pochodzące z importu już pojawiły się na bazarach. Kosztują teraz ok. 10 zł za kilogram. Wypróbujcie przepis na ciasto z truskawkami z galaretką i masą budyniową.

0
Lubicie ciasto truskawkowe? Skosztujcie je w wersji z galaretką i budyniową masą
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

BISZKOPT:

6 jaj

6 łyżek mąki

5 łyżek cukru + cukier waniliowy

1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Ubić białka. Pod koniec ubijania dodać cukier i chwilkę ubijać, następnie żółtka i mąkę. Wymieszać bardzo delikatnie mikserem lub łyżką. Piec 20-30 minut w temp. 180 st. C

MASA BUDYNIOWA:

3 jajka

3 cukry waniliowe

niecałe pół szklanki cukru

2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej

0,5 litra mleka

Składniki ubić mikserem. Zagotować mleko i wlewać powoli do ubitej masy. Ugotować budyń

Na zimny biszkopt wyłożyć masę i truskawki. Na wierzch wylać 2 schłodzone i lekko tężejące już galaretki truskawkowe. Ciasto pozostawić w lodówce do schłodzenia.