Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Domowy makaron do rosołu

22.03.2020 07:01 | 2 komentarze | 7 517 odsłon | Agnieszka Filipowicz

Jego samodzielne wykonanie wymaga cierpliwości i dość żmudnego wałkowania, ale domowy makaron smakuje lepiej niż ten kupiony w sklepie. W czasach koronawirusa, który zamknął nas w domach, warto poświęcić czas na zrobienie tej slowfoodowej potrawy.

2
Domowy makaron do rosołu
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

SKŁADNIKI:

250 dg maki pszennej (na makaron bardziej nadają się mąki z niższymi numerami)
2 jajka
ok. 1 lyżki oliwy
szczypta soli
szczypta kurkumy - opcjonalnie

WYKONANIE:

Mieszamy mąkę z łyżką oliwy i szczyptą soli oraz jajkami. Wyrabiamy w misce, aż składniki się połączą. Przekładamy na stolnicę i zagniatamy, składając ciasto do środka. Wyrabiamy je do momentu, aż stanie się elastyczne. Gładkie ciasto owijamy folią do żywności i pół godziny chłodzimy.

Schłodzone dzielimy na trzy części. Każdy z kawałków rozwałkowujemy bardzo cienko, na kształt prostokąta i pozostawiamy do przeschnięcia na kilkanaście minut. Następnie rozwałkowane placki oprószamy mąką i zwijamy w rulon, kroimy na cienkie paseczki, rozrzucamy, by się nie skleiły i pozostawiamy do przeschnięcia na parę minut. Makaron wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 2-3 minuty. Odcedzamy na durszlaku.