Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Chutney z czerwonej cebuli. Alternatywa dla ketchupu

07.03.2020 07:50 | 0 komentarzy | 2 666 odsłony | Agnieszka Filipowicz

Chutney z cebuli to po prostu wytrawna marmolada, która z powodzeniem może zastąpić ketchup czy inne sosy dodawane do mięs, serów, kanapek. Polecamy szczególnie do domowych hamburgerów.

0
Chutney z czerwonej cebuli. Alternatywa dla ketchupu
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

SKŁADNIKI:

6 łyżek oliwy
5 czerwonych cebul, drobno posiekanych
3 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka granulowanego czosnku
100 ml wina (użyłam czerwonego)
200 ml wody
3 listki laurowe
sok z 1/2 cytryny
4 łyżki octu balsamicznego
sól i pieprz do smaku
(opcjonalnie mala papryczka chili dla miłośników ostrzejszych smaków)

WYKONANIE:

Oliwę rozgrzać w garnku. Dodać cebulę i dusić na bardzo małym ogniu przez 15 minut, aż cebula zmięknie. Dodać brązowy cukier, dusić 3 minuty. Dodać czosnek, listki laurowe, wino i wodę. Dusić aż woda wyparuje, a cebula będzie bardzo miękka. Doprawić sokiem z cytryny, octem balsamicznym, solą i pieprzem. Zdjąć z ognia, wyjąć liście laurowe i przełożyć do słoiczków. Można podawać na ciepło lub na zimno jako np. dodatek do bagietki z serem czy hamburgera.