Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Bazylia – przydatna nie tylko kuchni

09.02.2020 13:00 | 0 komentarzy | 3 408 odsłony | Marek Oratowski

To niezwykle cenione zioło. Jest zarówno przyprawą, jak i naturalnym lekarstwem.

0
Bazylia – przydatna nie tylko kuchni
Bazylia pochodzi prawdopodobnie z tropikalnej strefy Afryki
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Bazylia wywiera korzystny wpływ na pracę układu trawiennego, wspomagając proces wydzielania soku żołądkowego, dlatego dobrze sprawdzi się w przypadku niestrawności. Można na przykład łyżkę suszonej bazylii wsypać do kubka i zalać i postawić pod przykryciem, by się dobrze zaparzyła.

Bazylia działa rozkurczająco i kojąco, niweluje nadmiar gazów i pomaga przyswoić niektóre składniki odżywcze. To ziele bogate jest w witaminy A, C i B5, wapń oraz magnez. Olejek eteryczny wydzielany przez liście nadaje się do relaksujących kąpieli. Jego użycie zaleca się również w przypadku przeziębień oraz grypy, gdyż bazylia wykazuje działanie przeciwzapalne. Okłady z olejku bazylii działają kojąco na bolący brzuch podczas miesiączki.

Doskonale znane jest jej zastosowanie w kuchni. Bazylia bardzo dobrze nadaje się do wielu potraw mięsnych oraz warzywnych. Komponuje się z sosami, pieczeniami, zupami oraz sałatkami. Jest też wykorzystywana do dekoracji potraw.

A wy do czego używacie bazylii?