Przełom Online
Skosztujcie serowej przekąski
Świetnie smakują z kminkiem, makiem czy mieloną papryką. Można je podać jako obiadowy starter lub przekąskę do barszczu albo piwa. Paluchy serowe.
Składniki:
10 dag masła
10 dag mąki pszennej
10 dag twardego sera żółtego
1 jajko
szczypta soli
coś do posypki np. oregano lub wędzona papryka
Wykonanie:
Zimne masło posiekać z przesianą mąką, dodać ser starty na drobnych oczkach, wymieszać. Dodać sól i żółtko i zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Ciasto włożyć do woreczka i schować do lodówki na 15-20 minut. Blachę wyścielić papierem do pieczenia, posmarować miękkim masłem. Ciasto rozwałkować na blacie podsypanym mąką, wykroić dowolne kształty. Serowe ciasteczka delikatnie przenieść na papier, posmarowany masłem, posmarować rozbełtanym białkiem, posypać sezamem/oregano/wędzoną papryką/makiem - wg uznania. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-12 minut. Od razu wyjąć z piekarnika.