Przełom Online
Spróbujcie pysznej sałatki jarzynowej
Zaczął się sezon na jesienne warzywa. Warto to wykorzystać przygotowując potrawy. Ta tradycyjna sałatka sprawdzi się przy każdej okazji.
Składniki:
4 ziemniaki
2 marchewki
1 pietruszka
1 mały seler
4 jajka
3 ogórki kiszone
1/4 cebuli
1 mała puszka zielonego groszku
1 mały majonez (najlepiej kielecki)
1 łyżeczka musztardy
Opłukane warzywa wrzucamy ze skórką do garnka z wodą. Gotowane w mundurkach zachowają najwięcej odżywczych wartości. Po ugotowaniu (ok. 40 min.), warzywa odcedzamy, studzimy i obieramy. Kroimy w kostkę i wrzucamy do dużej miski.
Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę. Dodajemy do warzyw razem z ogórkami.
Jeśli ktoś nie lubi surowej cebuli, można ją delikatnie zeszklić na oliwie. Ostudzoną i pokrojoną wrzucić do pozostałych składników, dodając następnie odsączony groszek.
Doprawić solą i pieprzem. Dodać majonez i musztardę. Wymieszaną dokładnie sałatkę przekładamy do salaterki i dowolnie dekorujemy. Smacznego!
Komentarze
1 komentarz
Jarzynowa sałatka to klasyk.Tak narobiliście mi smaka , że jutro chyba zrobię.