Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Wrzucicie coś na ruszt?

21.09.2019 17:30 | 2 komentarze | 1 602 odsłona | Ewa Solak

Być może ten weekend to ostatni dzwonek, żeby przy ładnej pogodzie zorganizować przyrządzanie potraw w plenerze. Warto wykorzystać nasze przepisy!

2
Wrzucicie coś na ruszt?
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Zarówno na grill, jak i ruszt nad ogniskiem nadają się zarówno mięsa, jak i warzywa. W przypadku tych pierwszych ważna jest marynata, ale również te drugie lubią przyprawy.

Proponujemy skrzydełka z kurczaka oraz pieczarki i paprykę.

Składniki:

skrzydełka z kurczaka (ilość uzależniona od liczby biesiadników)

Marynata: szklanka oliwy z oliwek, 3 ząbki przetartego czosnku, łyżeczka ostrej papryki, łyżka musztardy, trochę soli, pieprzu, lubczyku, tymianku oraz 3 łyżki miodu. Wszystkie składniki mieszamy.

Obtaczamy w nich opłukane w wodzie skrzydełka. Zostawiamy w marynacie na kilka godzin. Kładziemy na ruszt (najlepiej na folii aluminiowej). Skrzydełka dobrze jest polewać sosem z marynaty w trakcie pieczenia. Ważne, żeby ogień nie był zbyt duży. O tym, kiedy będą gotowe, możecie się przekonać, gdy mięso odchodzi od kości

Pieczarki posypujemy solą, pieprzem i kładziemy na ruszt. Podobnie robimy z papryką