Przełom Online
Letnie ciasto z sezonowymi owocami
Latem najbardziej smakują ciasta z sezonowymi owocami. Oto jedno z nich, szczególnie lubiane przez dzieci.
Przepis na dużą blachę.
BISZKOPT:
6 jajek
6 łyżek mąki
5 łyżek cukru + cukier waniliowy
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Ubić białka. Pod koniec ubijania dodać cukier i chwilkę ubijać, następnie żółtka i mąkę. Wymieszać bardzo delikatnie mikserem lub łyżką. Trzeba uważać, żeby biszkopt nie opadł. Piec 20-30 minut w temp. 180 st.C
MASA:
3-4 jajka
3 cukry waniliowe
niecałe pół szklanki cukru
2 i pół łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 l mleka
(opcjonalnie pół kostki masła)
Ubić masę z jajek i cukru, dodać mąkę, zagotować mleko. Gotujące mleko wlewać powoli do ubitej masy i ugotować budyń. Utrzeć masło i dodać do zimnego budyniu. Ucierać. Do gotowej masy można dodac odrobinę alkoholu.
Na zimny biszkopt wyłożyć masę i owoce np. jagody, porzeczki, maliny. Na wierzch wylać dwie tężejące galaretki.