Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Ciasto z rabarbarem, konfiturą malinową i bezą

15.06.2019 05:15 | 0 komentarzy | 11 705 odsłon | Agnieszka Filipowicz

Na upalny weekend proponujemy słodko-kwaśne ciasto z rabarbarem. Sezon na to warzywo trwa od kwietnia do końca czerwca. Nie warto więc zwlekać z jego zakupem, zwłaszcza, że kilogramowa wiązka kosztuje tylko kilka złotych.

0
Ciasto z rabarbarem, konfiturą malinową i bezą
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Rabarbar nie jest polecany osobom z chorobami nerek, ale wszystkim pozostałym służy doskonale. Ma dość dużą dawkę błonnika rozpuszczalnego w wodzie, tzw. pektyn, a te wpływają korzystnie na pracę przewodu pokarmowego, pomagając pozbyć się szkodliwych toksyn z organizmu.

Rabarbar ogrodowy pochodzi z Azji Środkowej oraz południowej Syberii. Europa poznała jego właściwości w XVI wieku dzięki Marco Polo, natomiast do Polski warzywo zawitało dwa stulecia później. Na świecie znanych jest ponad 100 odmian tej byliny.

SKŁADNIKI:

Kruchy spód
200 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
200 g masła, zimnego
50 g cukru
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 żółtka (białka zachować do bezy)

Rabarbar
600 g rabarbaru (po obraniu)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki cynamonu
1 słoiczek (180 g) konfitury malinowej
3 łyżki płatków migdałów (opcjonalnie)

Beza
4 białka
200 g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Mąki przesiać do miski, dodać drobno pokrojone zimne masło, cukier, sól i proszek do pieczenia. Miksować mieszadłem do ciasta kruchego lub rozcierać palcami masło z mąką aż powstanie drobna kruszonka. Dodać żółtka i zagnieść szybko ciasto. Rozwałkować lub wylepić nim formę o wymiarach ok. 26 x 36 cm uprzednio wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 170 stopni C. Spód podziurkować widelcem i wstawić do piekarnika, piec przez 20 minut.
Rabarbar opłukać, osuszyć i odciąć liście, łodygi pokroić na 1 cm kawałki. Włożyć do miski, dodać mąkę ziemniaczaną, cynamon i wymieszać. Następnie zgrubnie wymieszać z połową konfitury.
Białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodając cukier cały czas ubijać na wysokich obrotach miksera. Ubijać jeszcze przez 2 - 3 minuty, aż piana będzie gęsta i błyszcząca, następnie dodać mąkę ziemniaczaną i miksować przez pół minuty.
Podpieczony spód posmarować resztą konfitury, wyłożyć rabarbar, na wierzch położyć bezę, posypać płatkami migdałów i wstawić do piekarnika. Piec przez 20 minut w 170 stopniach C, następnie zmniejszyć temp. do 60 stopni i włączyć termoobie. W ten sposób suszyć bezę przez dodatkowe 15 minut. Wyjąć z piekarnika i pokroić na porcje.