Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Sezon grillowy na diecie! Czy dieta wyklucza z menu produkty z grilla?

20.05.2019 15:00 | 0 komentarzy | 1 425 odsłona | red

Materiał promocyjny

Piękna pogoda, coraz dłuższe dni i cieplejsze wieczory sprzyjają grillowaniu i zachęcają do konsumpcji na świeżym powietrzu. Czy dieta odchudzająca wyklucza z menu produkty z grilla? Otóż nie.

0
Sezon grillowy na diecie! Czy dieta wyklucza z menu produkty z grilla?
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Grillowanie jest przyjemną formą dzielenia wolnego czasu z rodziną i przyjaciółmi oraz jednym ze zdrowszych sposobów przygotowywania posiłków. Stosując wskazówki Natur House na pewno miło spędzisz czas przy smacznych i zdrowych potrawach.

 

Praktyczne porady na początek
Najzdrowsze potrawy otrzymamy wykorzystując grill elektryczny lub gazowy. Do potraw z grilla palonego za pomocą brykietu bądź węgla drzewnego mogą przedostawać się rakotwórcze związki, powstające z połączenia tłuszczu, rozpałki i dymu. Jeśli wybierasz tradycyjną formę grillowania, zastosuj kilka naszych porad, aby przygotowane jedzenie było smaczne i zdrowe:
używaj prawdziwego drzewa liściastego - w drzewie pochodzącym z odmian iglastych mogą znajdować się żywica i olejki eteryczne, które pod wpływem temperatury zmieniają się w silnie toksyczne związki,
nie używaj podpałki, ropy ani alkoholu - jeśli drewno nie chce się rozpalić,
wspomóż się zapałkami i czystym białym papierem,
grilluj potrawy w folii bądź na aluminiowych tackach - wytapiający się tłuszcz w połączeniu z węglem może wydzielać szkodliwe substancje, a folia ochroni przed ich wnikaniem w potrawę.

 

Złote zasady zdrowego grillowania:

1) Uważaj na gotowe marynaty
Duża zawartość soli, utwardzonych tłuszczów oraz polepszaczy smaku czyni z nich kaloryczne i niezdrowe produkty. Zamiast tego samodzielnie stwórz aromatyczną marynatę z ulubionych ziół, oliwy i naturalnych przypraw. Najlepsze na grilla będą zioła prowansalskie, curry, mielona papryka i pieprz ziołowy. Natarcie mięsa przyprawami sprawia, że po upieczeniu staje się ono kruche, a zarazem soczyste i aromatyczne. Obniża także ilość powstających podczas grillowania szkodliwych substancji.

2) Wybieraj odpowiednie mięso
Grill kojarzy nam się najczęściej z tłustą kiełbaską lub karczkiem. Z powodzeniem możemy zastąpić je jednak piersią z kurczaka, indykiem bądź innym chudym mięsem grillowanym bez skóry. Zamiast tradycyjnej kiełbasy można wybrać chudszą drobiową, która ma o połowę mniej kalorii! Świetnie na grilla sprawdzają się również ryby - wystarczy skropić je cytryną, doprawić według uznania ziołami i solą, dodać pietruszkę, zawinąć z folię i... gotowe. Ryby zawierają cenne kwasy tłuszczowe, które wpływają na nasze zdrowie i stan naszej skóry.

3) Grilluj warzywa
Pieczarki, szparagi, papryka, bakłażan, cukinia, fasolka szparagowa... lista warzyw, które nadają się do grillowania jest bardzo długa. Można grillować w całości lub pokrojone i ułożone na tacce, dodać do mięs czy ryb przyrządzanych w folii albo w formie kolorowych szaszłyków z kawałkami kurczaka. Warzywa są niskokaloryczne, a więc bez obaw mogą pojawić się na stole i dopełnić smak serwowanych ryb i mięs. Większość z nich to potężne źródło antyoksydantów, są też bogate w błonnik i witaminy. Warzywa podobnie jak mięso możemy przyprawić suszonymi ziołami: bazylią, oregano, rozmarynem, ziołami prowansalskimi - dodadzą ciekawego smaku i korzystnie wpłyną na trawienie. Skropienie ich odrobiną oliwy z oliwek pomoże wchłonąć witaminy w nich zawarte.

4) Uważaj na sosy
Jeśli nie wyobrażasz sobie zjeść potrawy z grilla bez dodatku sosu - przyrządź go samodzielnie. Sosy na bazie jogurtu naturalnego i musztardy będą niskokaloryczne, a dodatek świeżych czy suszonych ziół urozmaici ich smak. Unikaj natomiast kalorycznego majonezu.

5) Dopiekaj mięso
Jeśli nie chcesz, aby grillowanie zakończyło się zatruciem pokarmowym. Bardzo często zdarza nam się sięgać po kawałek mięsa zbyt szybko, gdy jest jeszcze nie do końca dopieczone. Z zewnątrz wydaje się już idealne, ale trzeba pamięta, że do wnętrza temperatura dostaje się zdecydowanie wolniej.

Chcesz zjeść na mieście? Żaden problem- nasi dietetycy stworzyli specjalne fit dania, które są dostępne w Restauracji Platan w Chrzanowie! Wypróbuj już dziś!

Przezorny zawsze ubezpieczony!
Jeśli impreza ze znajomymi czy z rodziną wypada spontanicznie i nie jesteś w stanie przygotować wcześniej odpowiednich potraw, zawsze miej przy sobie suplementy Naturhouse, które wspomogą trawienie i ograniczą wchłanianie tłuszczu z pożywienia, dzięki czemu żaden dodatkowy czy tłusty posiłek nie odłoży się później w "boczkach".
Wypróbuj CHITOSAN, który dzięki zawartości ekstraktu z kutikuli skorupiaków i owoców morza pochłania tłuszcz z pożywienia, dzięki czemu ogranicza jego wchłanianie. Połknięty przed i w trakcie posiłku zmniejsza kaloryczność spożywanych potraw.
Drink PEIPAKOA ANTIOX pomaga oczyścić organizm z toksyn, pozbyć się nadmiaru wody metablicznej, a także skutków ubocznych spożywania alkoholu. Dodatkowo drink wykazuje działanie antyutleniające, przeciwobrzękowe, pobudzajace krążenie, wzmacniające naczynia krwionośne i obniżające poziom złego cholesterolu.

Aby skorzystać z bezpłatnej konsultacji z dietetykiem wystarczy umówić się telefonicznie:

Centrum Dietetyczne Naturhouse:

LIBIĄŻ
ul. Oświęcimska b/n (obok stacji Lotos)
tel.: 570 057 201

CHRZANÓW
ul. kard. Wyszyńskiego 17a (przeniesiono z ul. Garncarskiej)
tel. 570 056 225

JEŚLI NAS SZUKASZ - PRZYPOMINAMY!
Jedyny certyfikowany gabinet NaturHouse w Chrzanowie znajduje się na ul. Kard. Wyszyńskiego 17a.

Nie zapomnij polubić nas na FACEBOOKU, gdzie dodajemy wiele dietetycznych ciekawostek, metamorfoz naszych podopiecznych oraz organizujemy konkursy z nagrodami!

Materiał promocyjny