Porady
Sałatka warstwowa z tuńczykiem
To zdrowe i lekkie danie na kolację. Zamknięte w słoiku - sprawdzi się także jako lunch zabrany do pracy.
Potrzebujemy: (dla co najmniej dwóch osób)
puszkę tuńczyka w sosie własnym
opakowanie mieszanki sałat z roszponką
5 łyżek zielonego groszku
5 łyżek kukurydzy
3 korniszony
3 łyżki jogurtu naturalnego
łyżkę majonezu
sok z połowy cytryny
Jajko ugotowane w koszulce (2 sztuki) lub dwa jajka ugotowane na twardo
sól, pieprz
Przygotowanie:
Sałatę układamy na dnie pojemniczka, następnie kukurydzę, zielony groszek, sos na bazie jogurtu, majonezu i soku z cytryny - doprawiony solą i pieprzem, rozdrobnionego tuńczyka i pokrojone drobno korniszony. Na wierzch znów układamy niewielką ilość sałaty i kładziemy jajko w koszulce (jeśli danie przygotowujemy np. do pracy - proponuję posiekane drobno jajko na twardo).
Anna Jarguz
Przełom nr 11 (1386) 13.3.2019