Przełom Online
Przepis na domowe faworki
Dzisiaj tłusty czwartek. Warto z tej okazji wypróbować sprawdzonej receptury na pyszne faworki, zwane także chrustem.
1
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas
FAWORKI (chrust)
Składniki
20 dkg mąki
3 żółtka
3-4 łyżki gęstej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka spirytusu
Przygotowanie
Zagnieść ciasto ze wszystkich powyższych składników. Wyrobione ciasto rozwałkować na cienki placek. Następnie wyciąć paski i w każdym z nich zrobić nacięcie. Przewlec końcówkę paska przez nacięcie, żeby uformować faworek.
Faworki smażyć na rozgrzanym oleju lub smalcu na kolor rumiany (około minuty na każdą stronę). Po usmażeniu przełożyć je na talerz i posypać cukrem pudrem.
Komentarze
zapoznaj się z Regulaminem
1 komentarz
Proponuję do faworków proszku do pieczenia nie dodawać, olej nie kipi, chrust pięknie się smaży, takie moje spostrzeżenie.