Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Przepis na domowe faworki

28.02.2019 11:55 | 1 komentarz | 3 848 odsłony | Michał Koryczan

Dzisiaj tłusty czwartek. Warto z tej okazji wypróbować sprawdzonej receptury na pyszne faworki, zwane także chrustem.

1
Przepis na domowe faworki
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

FAWORKI (chrust)

Składniki
20 dkg mąki
3 żółtka
3-4 łyżki gęstej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka spirytusu

Przygotowanie
Zagnieść ciasto ze wszystkich powyższych składników. Wyrobione ciasto rozwałkować na cienki placek. Następnie wyciąć paski i w każdym z nich zrobić nacięcie. Przewlec końcówkę paska przez nacięcie, żeby uformować faworek.
Faworki smażyć na rozgrzanym oleju lub smalcu na kolor rumiany (około minuty na każdą stronę). Po usmażeniu przełożyć je na talerz i posypać cukrem pudrem.

Czytaj również: Przepis na pyszne pączki