Chrzanów
Każdy miał swój przepis na ziemniaki po cabańsku (WIDEO)
Aż 18 drużyn przygotowało w niedzielne popołudnie nad stawem w Kościelcu ziemniaki po cabańsku. Zjedli je liczni widzowie oraz oceniający potrawy jurorzy.
Materiał wideo:
W gronie uczestników były m.in. panie z KGW w Mętkowie i strażacy z OSP w Pogorzycach.
- Często robimy sobie pieczone. W garnku są ziemniaki, boczek, golonka, marchewka, pietruszka i koperek. Ta potrawa daje dużo energii, a ona jest nam potrzebna - zapewniali druhowie z Pogorzyc Anna Kapa i Marcin Trzeciak.
Potrawy oceniali: Teresa Wojciechowska, Agnieszka Oczkowska, Ireneusz Lipiec, Katarzyna Zięba i Kamil Bogusz. Najlepsze zespoły otrzymały garnki. Wygrała drużyna Rodzinka.pl, przed ekipą Super Team i OSP Pogorzyce.
Każdy z uczestników dostał kubek. Także widzowie mogli wybrać najlepszy zespół, wrzucając datki do puszki. Wszystkie pieniądze zostaną przekazane na leczenie chorego chłopca z Chrzanowa Mateusza Skoczylasa. Grand Prix publiczności przypadło drużynie Przyjaciele Ziemi Chrzanowskiej.
- Główna kontrowersja wśród uczestników dotyczyła tego, czy dodawać buraki, czy nie. Zdarzył się też garnek, w którym zamiast smalcu znalazło się masło - mówiła Dominika Brożek ze stowarzyszenia "Chrzanów - Miasto dla Mieszkańców", które zorganizowało konkurs razem z Towarzystwem Wędkarskim Kościelec.