Porady
Jak zrobić ketchup
Jest nie tylko dużo lepszy w smaku niż ten sklepowy, ale przede wszystkim zdrowszy, bo nie ma w nim żadnych zagęstników, aromatów, barwników. O tej porze roku, gdy sezon na pomidory w pełni, smakuje najlepiej.
Potrzebujemy
2 kilogramy pomidorów
3 ząbki czosnku
2 cebule
2 łyżki cukru
łyżeczkę soli
2 łyżki octu
pieprz
garść suszonych ziół
oliwę do smażenia
Przygotowanie
Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oliwy i podsmażamy drobno posiekaną cebulę, następnie czosnek. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory bez skórki. Doprawiamy solą, cukrem i pieprzem, i dusimy około godziny na małym ogniu, pod przykryciem. Dodajemy ocet i zioła. Jeśli lubimy bardziej ostry smak - ketchup doprawiamy ostrą papryką i dusimy kolejne 10-15 minut. Całość wkładamy do blendera, a następnie przekładamy do słoiczka. Trzymamy w lodówce.
Anna Jarguz
Przełom nr 29 (1354) 25.7.2018