Nie masz konta? Zarejestruj się

Ziemia chrzanowska

16.06.2018 11:00 | 1 komentarz | 4 712 odsłony | Ewa Solak

Podczas weekendów najchętniej grillujemy. Mamy dla was kilka propozycji kulinarnych, które możecie wykorzystać. Przygotujcie się też na nasz wakacyjny konkurs z nagrodami.

1
Co wrzucić na grill?
Na grill można wrzucić nie tylko kiełbasę, ale także inne smakołyki
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Szczęśliwi posiadacze przydomowych ogródków lub rekreacyjnych działek czy miłośnicy pikników w plenerze w ładną pogodę nie próżnują. Grillują całymi rodzinami.

Specjaliści od potraw z grilla już mogą się przygotowywać na nasz konkurs „Zostań mistrzem grilla", jaki ruszy na przelom.pl w przyszłym tygodniu. Na uczestników czekają nagrody.

My tymczasem proponujemy wam kilka przepisów na proste, a jednocześnie smakowite potrawy.


Karkówka
- Kilka grubych plastrów karkówki (w zależności od liczby osób)
- marynata (oliwa, piwo, zioła sycylijskie, rozgnieciony czosnek, pieprz ziołowy, tymianek, sól morska. Składniki dokładnie mieszamy w misce, wkładamy do niej mięso tak, żeby marynata je przykryła i odstawiamy na co najmniej dwie godziny - można też zostawić na noc)
Zamarynowane mięso układamy na blasze lub na tackach (na blachę można dodać marynatę, z której zrobi się sos). Na wierzch kładziemy kilka gałązek lubczyku i pieczemy aż mięso zmięknie. Smacznego!

Niespodzianki z kurczaka
- dwie piersi z kurczaka
- pomidory np. koktajlowe lub suszone
- oliwa
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia, suszony czosnek (jeśli ktoś nie lubi, może go nie dodawać)
Piersi z kurczaka kroimy na kawałki i przyprawiamy. Nakładamy na pocięta na kawałki folię aluminiową, przykrywamy mięso połówką pomidora, skrapiamy oliwą i zawijamy. Kładziemy na grill i pieczemy kilkanaście minut (w zależności od stopnia rozgrzania grilla). Smacznego!

Chrupiące bagietki
- bagietki (w zależności od liczby osób)
- czosnek
- oliwa
- sól, pieprz
Bagietki kroimy na części, nacieramy czosnkiem, skrapiamy oliwą i przyprawiamy. Kładziemy na grill i pilnujemy, żeby się za mocno nie przypaliły. Smacznego!