Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Kruche ciastka

18.03.2015 10:44 | 0 komentarzy | 1 851 odsłona | red

Są doskonałe do kawy i herbaty. Uprzyjemnią każde spotkanie. Idealne dla łakomczuchów. Proste w przygotowaniu.
Przepis podaje Irena Godyń z Krzeszowic

0
Kruche ciastka
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Składniki:
0,5 kg mąki
1 kostka masła lub margaryny
3 ugotowane żółtka rozgniecione
widelcem
2 żółtka surowe
0,5 szklanki cukru pudru
2 duże łyżki gęstej śmietany
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
sok z połowy cytryny


Przygotowanie:
Mieszamy składniki, zagniatamy ciasto i wałkujemy na placek o grubości ok.
3 mm. Wykrawamy krążki (jedne pełne, inne z dziurką w środku). Pieczemy w rozgrzanym do 160 stopni piekarniku aż ciastka uzyskają złoty kolor - ok. 20 minut. Między dwa krążki można rozsmarować lekko rozgrzany dżem i skleić. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!(E)
Przełom nr 10 (1183) 11.3.2015