Porady
Grochówka doskonała
Wojskowa grochówka chrzanowskiej firmy Smakosz okazała się najsmaczniejszą potrawą półfinału Małopolskiego Festiwalu Smaku w kategorii dań i potraw gotowych.
Przepis na jej przygotowanie zdradzają: Arkadiusz Gwizdała (na zdjęciu) i jego żona Małgorzata, właściciele „Smakosza”.
Składniki:
Wywar: do ok 5-litrowego garnka wlewamy ok. 2 l wody. Wrzucamy kilka kości wieprzowych, 30-cm kawałek ściętej z wędzonego boczku skóry, garść chrząstek z boczku oraz 1 wieprzowy ogon. Gotujemy. Odcedzamy.
30 dag grochu żółtego łuskanego
1 marchewka
1 pietruszka
20 dag wędzonego boczku
szczypta majeranku, soli, pieprzu, maggi
zasmażka:2 łyżki mąki rozrabiamy na rozgrzanym maśle lub oleju
Do wywaru dodajemy groch, startą na wiórki marchewkę i pietruszkę, dosypujemy pół łyżeczki sody oczyszczonej. Dolewamy wody. Groch ma się gotować tak długo, aż się rozgotuje. Dodajemy podsmażony na patelni boczek, przyprawiamy do smaku. Na końcu dodajemy zasmażkę, dokładnie ją rozprowadzając w zupie. Podajemy na stół.
Smacznego!