Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Grochówka doskonała

03.10.2008 11:23 | 1 komentarz | 6 884 odsłon | red
Wojskowa grochówka chrzanowskiej firmy Smakosz okazała się najsmaczniejszą potrawą półfinału Małopolskiego Festiwalu Smaku w kategorii dań i potraw gotowych.
1
Grochówka doskonała
Arkadiusz Gwizdała
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Wojskowa grochówka chrzanowskiej firmy Smakosz okazała się najsmaczniejszą potrawą półfinału Małopolskiego Festiwalu Smaku w kategorii dań i potraw gotowych.

Przepis na jej przygotowanie zdradzają: Arkadiusz Gwizdała (na zdjęciu) i jego żona Małgorzata, właściciele „Smakosza”.

Składniki:
Wywar: do ok 5-litrowego garnka wlewamy ok. 2 l wody. Wrzucamy kilka kości wieprzowych, 30-cm kawałek ściętej z wędzonego boczku skóry, garść chrząstek z boczku oraz 1 wieprzowy ogon. Gotujemy. Odcedzamy.
30 dag grochu żółtego łuskanego
1 marchewka
1 pietruszka
20 dag wędzonego boczku
szczypta majeranku, soli, pieprzu, maggi

zasmażka:2 łyżki mąki rozrabiamy na rozgrzanym maśle lub oleju

Do wywaru dodajemy groch, startą na wiórki marchewkę i pietruszkę, dosypujemy pół łyżeczki sody oczyszczonej. Dolewamy wody. Groch ma się gotować tak długo, aż się rozgotuje. Dodajemy podsmażony na patelni boczek, przyprawiamy do smaku. Na końcu dodajemy zasmażkę, dokładnie ją rozprowadzając w zupie. Podajemy na stół.
Smacznego!