Porady
Cebula na zdrowie
Substancje zawarte w cebuli zapobiegają powstawaniu skrzepów w naczyniach krwionośnych. Obniżają poziom cholesterolu we krwi. Bardzo często cebula podawana jest przy przeziębieniach - najlepiej działa w momencie, gdy zaczyna „nas łamać”. Profilaktycznie warto dodawać ją do różnych sałatek i surówek.
Zawiera sporo cynku, zapobiegającego przerostowi prostaty, powinna się więc znaleźć w diecie każdego czterdziestolatka. Ale dobry wpływ ma również na kobiety.
Zawarty w niej cynk, siarka i krzem wpływają dobroczynnie na wygląd włosów. Jedzona systematycznie, przyspiesza ich wzrost, wzmacnia i nadaje im sprężystości. Jej mankamentem jest zapach. Niektórzy żartują, że można go zabić, przegryzając cebulę czosnkiem. Podobno, chcąc pozbyć się go z rąk czy sztućców, wystarczy najpierw zamoczyć je w osolonej wodzie, a potem dopiero umyć mydłem, czy płynem do naczyń.
Oprac. (ea)
Przełom nr 44 (860) 29 X 2008