Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Po japońsku

05.03.2009 16:33 | 0 komentarzy | 5 045 odsłon | red
Sushi to jedna z najpopularniejszych japońskich potraw. Warto jej spróbować jako urozmaicenia domowego menu.
0
Po japońsku
Karolina przygotowuje suhi
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Sushi to jedna z najpopularniejszych japońskich potraw. Warto jej spróbować jako urozmaicenia domowego menu.

- Istnieje bardzo wiele rodzajów sushi. Nasza rodzina najbardziej lubi sushi maki. Wszystkie składniki dostępne są w dobrze zaopatrzonych sklepach, więc nikt nie powinien mieć problemu z ich zakupem - mówi Ulla Pałka z Krzeszowic.

Podstawowym składnikiem jest ryż. Japoński ma małe, okrągłe ziarna, i po ugotowaniu mocno się klei. Do sushi nie nadaje się zwykły ryż długoziarnisty, ponieważ nie zawsze ma tendencje do sklejania. Ma również zupełnie inny smak. Potrawę jada się pałeczkami lub rękami, nigdy sztućcami.

- Każdy kawałek moczy się uprzednio w sosie sojowym - radzi Ulla Pałka, która potrawę przygotowuje razem z córką Karoliną (na zdjęciu).

Przygotowujemy sushi  Składniki:
1 szklanka ryżu japońskiego do sushi (zamiennik jest dopuszczalny, ale musi to być ryż kleisty), półtorej szklanki wody, 3 łyżki octu ryżowego, pół łyżki cukru, 1 łyżeczka soli, 1 paczka Nori - czyli alg morskich, 1 ogórek, 1 marchew, wasabi (bardzo ostry chrzan japoński ,dostępny w sklepach orientalnych), wędzony łosoś.

Ryż wsypujemy do garnka, płuczemy 3-4 razy. Wlewamy wodę. Gotujemy ryż przez ok. 2 min. na minimalnym gazie. Przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy 20 min.

Przygotowujemy mieszankę octową. Mieszamy ocet, cukier i sól, podgrzewamy lekko na małym ogniu, aż składniki się rozpuszczą. Odstawiamy do wystygnięcia.

Po 20 minutach ryż powinien całkowicie wchłonąć wodę. Wyłączamy gaz, wypuszczamy parę i trzymamy ryż pod przykryciem jeszcze 10 min. Przesypujemy go do dużej miski, kropimy mieszanką octową (1 łyżka na 1 szklankę ugotowanego ryżu), mieszamy drewnianą łopatką. Odstawiamy do ostygnięcia. Płat nori rozkładamy na stole. Na niego nakładamy ryż i dodatki: ogórek pokrojony w paseczki, tak samo przygotowaną marchew i wędzonego łososia. Dodajemy imbir marynowany i wasabi. Wszystko zawijamy w rulon i kroimy w plasterki tworzące sushi. Smacznego!
Not. (es)

Przełom nr 6 (874) 11.02.2009