Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

TV PRZEŁOM. Zaczynamy sezon na grilla

02.05.2013 08:07 | 5 komentarzy | 3 256 odsłony | red
Jaki grill wybrać do ogródka, a jaki na wycieczkę w plenerze, i które potrawy smakują z grilla najlepiej? O wszystkim opowie Wam Tomasz Piszczek ze Stowarzyszenia Nasze Psary.
5
TV PRZEŁOM. Zaczynamy sezon na grilla
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Jaki grill wybrać do ogródka, a jaki na wycieczkę w plenerze, i które potrawy smakują z grilla najlepiej? O wszystkim opowie Wam Tomasz Piszczek ze Stowarzyszenia Nasze Psary.

W Polsce grill stał się popularny w początku lat 90., ale jego historia jest znacznie dłuższa. Obecnie od maja do października z większości ogródków unosi się charakterystyczny zapach węgla drzewnego i pieczonego mięsa.

- Na rynku dostępne są grille elektryczne, gazowe czy na węgiel drzewny. Wybieramy taki, jaki będzie dla nas najbardziej przydatny – mówi Tomasz Piszczek.

Zaznacza, że do grilla nie powinno się wykorzystywać drewna. Do łatwiejszego rozpalenia węgla poleca płynną i pozbawioną zapachu podpałkę.

- Wiele osób popełnia błąd wrzucając zbyt szybko potrawy na grill. Węgiel nie powinien się palić, tylko żarzyć, więc zanim położymy na nim mięso czy warzywa, trzeba poczekać kilka minut – radzi kucharz.

Dodaje, że przygotowując produkty na grill, warto najpierw zastosować marynatę na bazie oliwy z dodatkiem przypraw.
(e)

ZOBACZ W TV PRZEŁOM - Zaczynamy sezon na grilla