Porady
Tort mocno czekoladowy
To idealna propozycja na urodziny. Zasmakuje każdemu, kto lubi czekoladę. I jest naprawdę prosty. Najtrudniejszym etapem przygotowań jest, przynajmniej dla mnie, jego udekorowanie.
Składniki na biszkopt
(do tortownicy o średnicy 22 cm)
6 jajek
szklanka drobnego cukru
szklanka mąki
4 łyżki kakao
płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Białka ubijamy z cukrem na sztywną masę, następnie dodajemy po jednym żółtka, nadal miksując. Mąkę mieszamy z kakao i sodą oczyszczoną. Dodajemy do masy porcjami, delikatnie mieszając. Ciasto wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Składniki na krem czekoladowy
2 puszki mleka kondensowanego słodzonego
3 tabliczki czekolady gorzkiej
Puszki mleka gotujemy przez 2-3 godziny. Gdy nieco przestygną, otwieramy. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i ciepłą łączymy z masą kajmakową, delikatnie miksując.
pół kilograma truskawek
Przygotowanie
Blaty przecinamy na trzy równe części. Nasączamy delikatnie alkoholem (na przykład rumem albo cherry). Przekładamy masą czekoladową. Na masę można też ułożyć kawałki truskawek. Wkładamy do lodówki przynajmniej na kilka godzin. Ozdabiamy pozostałym kremem. Może też użyć wiórków czekoladowych, gotowych pralinek czy czekoladowych cukierków. Ozdabianie tortu to pole do popisu dla każdego cukiernika.
Anna Jarguz
Przełom nr 16 (1341) 18.4.2018