Porady
Coś z niczego
Zdarza mi się, że otwieram lodówkę - zastanawiając się, co przygotować na obiad czy kolację, a tam nic konkretnego nie ma. Jest kawałek papryki, pierś z kurczaka z rosołu, kilka pieczarek, parę plastrów żółtego sera... To wystarczy, by przygotować smaczne danie - na przykład lasagne. O ile w spiżarce mamy jeszcze makaron, mąkę, sos pomidorowy i przyprawy.
Składniki:
2 piersi z kurczaka
2 cebule
papryka
3 ząbki czosnku
kilka pieczarek
duża marchew lub 2 mniejsze
sos pomidorowy (lub 5 świeżych pomidorów, ale o tej porze roku ich nie polecam)
bazylię, oregano, chili
makaron do lasagne
kawałek sera żółtego
sól, pieprz
Przygotowanie
Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju i podsmażamy drobno posiekaną cebulkę, następnie czosnek. Dodajemy pokrojone w małą kostkę mięso (jeśli kurczak był surowy, można go wcześniej zamarynować w oliwie i przyprawach). Następnie pokrojoną w kosteczkę marchewkę, paprykę, pieczarki. Wszystko razem podsmażamy parę minut. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Następnie zalewamy sosem pomidorowym i dodajemy suszone zioła.
Teraz sos beszamelowy. Rozpuszczamy w rondelku czubatą łyżkę masła, dodajemy łyżkę mąki i zalewamy mlekiem (około pól szklanki). Dodajemy gałkę muszkatołową. Sos beszamelowy wykładamy na dnie formy do pieczenia keksa lub szklanego naczynia do przyrządzania lasagne. Układamy makaron, następnie sos pomidorowy z kurczakiem i warzywami, znów makaron, sos... Wierzch posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy w piekarniku (wcześniej przykrywając szczelnie folią aluminiową) przez około 40 minut, w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
Anna Jarguz
Przełom nr 9 (1334) 28.2.2018