Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Chlebek bananowy

31.01.2018 14:39 | 0 komentarzy | 1 171 odsłona | red

Jest smaczny i zdrowy, a jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Można go jeść na śniadanie i kolację. Świetnie sprawdzi się też jako pożywna przekąska w ciągu dnia, a także po treningu. Nie jest kaloryczny, za to w stu procentach wegański.

0
Chlebek bananowy
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

SKŁADNIKI:
2 szklanki mąki pszennej razowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
2-3 średnie banany
1 szklanka mleka roślinnego (np. sojowego)
1/4 szklanki brązowego cukru trzcinowego (można też dosłodzić ciasto miodem albo syropem z agawy)
1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
1 garść żurawiny

PRZYGOTOWANIE:
Banany blendujemy na gładką masę razem z cukrem (albo miodem lub syropem z agawy). Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem oraz mleko. Wyrabiamy ciasto ręcznie lub za pomocą miksera, aż uzyskamy gładką, jednolitą konsystencję. Na końcu dodajemy orzechy i posiekaną żurawinę. Mieszamy drewnianą łyżką. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Foremkę (keksówka o wymiarach 20x11 cm) smarujemy odrobiną oleju roślinnego i posypujemy bułką tarką. Można też wyłożyć formę papierem do pieczenia. Następnie wlewamy ciasto i pieczemy 40-45 minut (do suchego patyczka). Wyjmujemy i odkładamy do ostygnięcia. Chlebek bananowy świetnie smakuje sam. Można go też serwować z konfiturą czy domowym kremem orzechowym.
(EJB)
Przełom nr 4 (1329) 24.1.2018