Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Ciasto ze słonecznikiem

24.01.2018 14:35 | 0 komentarzy | 888 odsłon | red

Przepis podaje Jolanta Koryczan z Dulowej

0
Ciasto ze słonecznikiem
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Składniki:
Biszkopt: 8 jajek, 2 szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Białka ubijamy z cukrem. Następnie dodajemy żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy ręcznie. Pieczemy w dużej formie przez 35 minut.

Słonecznik: 40 dag łuskanego słonecznika, 5 łyżek mleka, pół kostki masła.
Zagotowujemy na patelni mleko z masłem i wrzucamy słonecznik. Smażymy ok. 10 minut, aż będzie złocisty

Masa: 2 kostki masła, 1 puszka masy krówkowej.
Masło ucieramy mikserem i dodajemy masę. Ucieramy wszystko i dodajemy gotowy słonecznik oraz kieliszek spirytusu

Polewa: 3 łyżki kakao, 3 łyżki margaryny palmy, 6 łyżek cukru, odrobina gorącej wody. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w garnku i zagotowujemy.

Biszkopt kroimy na pół i smarujemy osłodzoną i wystudzoną wodą (można dodać odrobinę wódki). Nakładamy połowę masy i przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Kładziemy drugą część masy. Na talerzyk wlewamy trochę wódki, maczamy w niej herbatniki i kładziemy je na masę ciasta. Na końcu dodajemy polewę. (E)
Przełom nr 3 (1328) 17.1.2018