Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Rolada ze szpinakiem i wędzonym łososiem

17.01.2018 13:46 | 0 komentarzy | 1 986 odsłona | red

Karnawał się dopiero rozkręca. Roladki ze szpinakiem i łososiem to jedna z tych potraw, które nie tylko będą prawdziwą ozdobą naszego stołu. Gościom na pewno zasmakują.

0
Rolada ze szpinakiem i wędzonym łososiem
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Potrzebujemy:
2 opakowania mrożonego szpinaku (około 800 gramów)
200 gramów wędzonego łososia
serek śmietanowy lub mascarpone
odrobinę świeżego chrzanu
2 ząbki czosnku
4 jajka
2 łyżki mąki
sól, pieprz gałkę muszkatołową

Przygotowanie:
Szpinak rozmrażamy na sicie. Żółtka ucieramy z mąką na gładką masę, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy odrobinę gałki muszkatołowej i na koniec przeciśniętego przez praskę czosnku. Łączymy ze szpinakiem. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy szpinakowej. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę, równając ją od góry, i pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni Celsjusza. Czekamy aż ostygnie. Na blacie rozkładamy folię i wykładamy placek. Smarujemy serkiem z dodatkiem chrzanu. Układamy łososia i zawijamy. Roladę przed podaniem najlepiej trzymać przez 12 godzin w lodówce.
Anna Jarguz
Przełom nr 2 (1327) 10.1.2017