Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Szpinak w roli głównej

13.12.2017 12:24 | 0 komentarzy | 676 odsłon | red

Szpinak na śniadanie, obiad i kolację... A czemu by nie? W końcu nikogo nie trzeba przekonywać, że jest bardzo zdrowy.

0
Szpinak w roli głównej
Ziemniaki ze szpinakiem
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Potrzebujemy:
opakowanie mrożonego szpinaku
(400 gramów)
ser feta (250 gramów)
3 ząbki czosnku
pieprz świeżo mielony, odrobinę soli
8 pieczarek
4 jajka
4 większe ziemniaki
30 gramów sera np. bursztyn
2 łyżki masła
odrobinę oliwy
ketchup

Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania szpinaku. Na patelnię wykładamy mrożony szpinak i podsmażamy na niewielkim ogniu aż się rozmrozi. Wtedy dodajemy ser feta, który rozdrabniamy widelcem. Następnie przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, odrobinę soli i podsmażamy kilka minut.
Czas na śniadanie. Szpinak układamy w kubeczkach, tzw. kokilkach, które można zapiekać w piekarniku. Robimy w środku niewielkie zagłębienie i wbijamy jajko. Zapiekamy w piekarniku przez około 10 minut, aż białko się zetnie. Solimy i pieprzymy do smaku.
Teraz obiad, który w większości domów nie może się obyć bez ziemniaków na stole. Gotujemy 4 ziemniaki w mundurkach. Następnie przekrawamy na pół, wyciągamy miąższ, zostawiając około 0,5 cm. Napełniamy je farszem ze szpinaku. Posypujemy żółtym serem i zapiekamy w piekarniku przez 20 minut.
I kolacja. Miąższ, który nam został z ziemniaków, łączymy z farszem ze szpinaku. Z pieczarek odcinamy kapelusze Smarujemy je oliwą, oprószamy solą i pieprzem i napełniamy farszem. Posypujemy niewielką ilością sera. Zapiekamy w piekarniku przez 20 minut. Anna Jarguz
Przełom nr 48 (1323) 6.12.2017