Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Sajgonki

06.12.2017 14:56 | 0 komentarzy | 906 odsłon | red

Sajgonki to popularne danie kuchni chińskiej. Najczęściej podaje się je z sosem lub dipem.

0
Sajgonki
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Potrzebujemy:
2 opakowania małego papieru ryżowego (do kupienia w każdym większym markecie)
30 dag mięsa wieprzowego
cebulę
marchewkę
garść grzybków mun (około 6-8)
garść kiełków soi
około 200 gramów ugotowanego makaronu sojowego lub ryżowego
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu rybnego
kawałek startego imbiru
ząbek czosnku
szczyptę ostrej papryczki chili, cynamonu, kopru
odrobinę soli i pieprzu syczuańskiego

Przygotowanie
Zaczynamy od mięsa, które mielimy w maszynce. Niektórzy przygotowują farsz na bazie surowego. Ja podsmażam je na patelni z cebulką, następnie dodaję startą na tarce o grubych oczkach marchew, posiekany drobno czosnek i imbir. Całość doprawiam sosem sojowym i rybnym oraz przyprawami. Dodaję namoczone i gotowane wcześniej grzybki mun, kiełki soi i poszatkowany makaron. Do ostudzonej masy wbijam jedno jajko i mieszam. Papier ryżowy namaczam, następnie nakładam farsz i zwijam. Smażę w głębokim tłuszczu.
Anna Jarguz
Przełom nr 46 (1321) 22.11.2017