Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Ciasto dyniowe

31.10.2017 11:45 | 0 komentarzy | 3 296 odsłony | red

To idealny przepis dla tych, którzy nie lubią spędzać wielu godzin w kuchni. Samo przygotowanie ciasta zajmuje dosłownie kilka minut. Plus dodatkowe 45 minut na pieczenie.

0
Ciasto dyniowe
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Składniki
szklanka puree z dyni (dynię kroimy na cztery części, wyjmujemy środek, pieczemy w piekarniku przez około godzinę, obieramy ze skórki i miksujemy w blenderze. To, co zostało można zamrozić, albo przygotować z puree aromatyczną zupę).

pół szklanki cukru brązowego
pół szklanki oleju roślinnego
pół szklanki mleka
2 szklanki mąki
płaska łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
po pół łyżeczki cynamonu, imbiru, kardamonu
pół tabliczki gorzkiej czekolady
pół tabliczki mlecznej czekolady
garść suszonej żurawiny
pestki z dyni do posypania ciasta

Przygotowanie
W misce mieszamy suche składniki. Mokre (puree z dyni, mleko i olej) blendujemy na gładką masę i łączymy z suchymi. Na koniec dodajemy pokrojoną w drobną kostkę czekoladę i żurawinę. Ciasto przelewamy do formy na keksa, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 45 minut, posypując wcześniej pestkami z dyni.
Anna Jarguz