Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Zupa pachnąca lasem

20.09.2017 12:11 | 0 komentarzy | 2 676 odsłony | red

Nie ma nic lepszego na chłodne, jesienne wieczory, jak talerz gorącej zupy. Do jej przygotowania można użyć swoich ulubionych grzybów - prawdziwków, podgrzybków, kurek.

0
Zupa pachnąca lasem
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Składniki
pół kilograma leśnych grzybów
250 gramów kapusty włoskiej
4 ziemniaki
duża cebula
pół szklanki białego wina
litr bulionu warzywnego
2 łyżki masła
świeża pietruszka
pół szklanki śmietany 30-proc.
sól, pieprz, oregano

Przygotowanie
W garnku rozpuszczamy masło i podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i smażymy kilka minut. Dodajemy oczyszczone grzyby. Solimy, pieprzymy i posypujemy oregano. Po kilku minutach całość zalewamy winem i gotujemy przez chwilę, aż alkohol odparuje. W tym czasie szatkujemy kapustę i zagotowujemy. Odsączoną dodajemy do garnka i całość zalewamy bulionem. Gotujemy pod przykryciem około 20 minut. Na koniec dodajemy śmietankę. Podajemy ze świeżą pietruszką i chlebem lub makaronem.
Anna Jarguz
Przełom nr 36 (1311) 13.9.2017