Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Paella

06.09.2017 11:49 | 0 komentarzy | 903 odsłony | red

To tradycyjne, hiszpańskie danie. Ale na polskim stole gości coraz częściej. Na pewno zasmakuje każdemu, kto lubi owoce morza.

0
Paella
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Składniki
duża cebula
3 ząbki czosnku
duża papryka
szklanka mrożonego, zielonego groszku
pojedyncza pierś z kurczaka
250 gramów mrożonej mieszanki owoców morza
250 gramów krewetek średniej wielkości
pomidory z puszki
szafran
1,5 szklanki ryżu do risotto
sól, pieprz do smaku
pół szklanki białego wina
3 szklanki bulionu
oliwa

Przygotowanie
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na rozgrzaną patelnię wlewamy 2-3 łyżki oliwy i podsmażamy cebulę z czosnkiem, następnie dodajemy pokrojoną w paski pierś z kurczaka. Podsmażamy na złoty kolor. Dodajemy owoce morza, następnie wino i czekamy, aż alkohol odparuje. Kolejny krok to pomidory z puszki, pokrojona w kostkę papryka i zielony groszek. Gdy składniki się połączą - dodajemy ryż, zalewamy bulionem zagotowanym wcześniej z szafranem (jeśli potrawa zaczyna przywierać do dna, można dodać więcej bulionu). Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy pod przykryciem około 15-20 minut. Podajemy ze świeżą kolendrą.
Anna Jarguz
Przełom nr 34 (1309) 30.8.2017