Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Makaron z krewetkami i cukinią

19.07.2017 11:01 | 0 komentarzy | 646 odsłon | red

Jeśli ktoś choć raz wypoczywał na południu Europy i zasmakował w lokalnej kuchni, to danie na pewno przypadnie mu do gustu. Jest lekkie. W sam raz na letnią kolację.

0
Makaron z krewetkami i cukinią
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Składniki
12 krewetek (około 250 gramów)
2 małe cukinie
spora garść pomidorów suszonych z zalewy
4 ząbki czosnku
papryczka chili
limonka
lampka wina
liście świeżej bazylii
pół szklanki śmietany 30-proc.
oliwa z oliwek
domowe tagliatelle

Przygotowanie
Zaczynamy od krewetek. Po ich oczyszczeniu, marynujemy w oliwie z oliwek, soku z pół limonki, 2 ząbkach czosnku przeciśniętych przez praskę i pokrojonej bardzo drobno papryczce chili. Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oliwy z oliwek, dodajemy drobno posiekany czosnek (2 ząbki), następnie pokrojoną w paski cukinię i pomidory. Na koniec zamarynowane krewetki i smażymy kilka minut. Zalewamy całość winem i odparowujemy, następnie dodajemy śmietankę z sokiem z połowy limonki i odrobiną soli. Mieszkamy z ugotowanym al dente makaronem. Dekorujemy listkami świeżej bazylii.
Anna Jarguz
Lekkie danie na lato - makaron z krewetkami i cukinią
Przełom nr 27 (1302) 12.7.2017