Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Pieczona dynia z kaszą jaglaną

22.02.2017 11:33 | 0 komentarzy | 475 odsłon | red

Z dyni najczęściej przygotowujemy zupy i desery. Tymczasem można z niej wyczarować wszystko. Świetnie komponuje się z jarmużem, szpinakiem, pomidorami, serem feta i różnymi rodzajami kasz.

0
Pieczona dynia z kaszą jaglaną
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Składniki:

  • dynia piżmowa
  • filiżanka kaszy jaglanej
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 gramów jarmużu świeżego (ewentualnie szpinaku)
  • garść pomidorów koktajlowych
  • kilka pomidorków suszonych
  • pół papryczki chili
  • około 100 gramów sera feta
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
Dynię należy przekroić na pół i wydrążyć środek tak, by nie uszkodzić skórki. Wydrążony miąższ kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy cebulę, czosnek, następnie dynię. Doprawiamy solą i pieprzem. Po około 5 minutach dodajemy jarmuż, papryczkę chili, ser feta. Dusimy pod przykryciem kolejne 10 minut. Kaszę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Łączymy z farszem, dodajemy pomidorki koktajlowe i suszone. Wypełnioną masą dynię zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut.
Anna Jarguz
Przełom nr 7 (1282) 15.2.2017