Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Ciasto drożdżowe z domowym dżemem i kruszonką

15.02.2017 13:08 | 0 komentarzy | 1 141 odsłona | red

Ciasto drożdżowe to świetna propozycja na podwieczorek. Sprawdza się także jako przekąska do szkoły czy na wycieczkę. To doskonała alternatywa dla sklepowych drożdżówek.

0
Ciasto drożdżowe z domowym dżemem i kruszonką
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Składniki na ciasto:

  • pół kilograma mąki
  • 5 dag drożdży
  • 20 dag cukru
  • 10 dag masła
  • szklanka mleka
  • 4 żółtka
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy
  • na kruszonkę:
  • 20 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 10 dag cukru
  • domowy dżem z owoców

Przygotowanie:
Drożdże rozcieram z łyżką cukru, łyżką mąki i mlekiem. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przesiewam mąkę, żółtka ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, roztapiam masło w rondelku. Do przesianej mąki dodaję rozczyn z drożdży, żółtka z cukrem, sól, ciepłe masło i wyrabiam tak długo, aż ciasto zacznie odchodzić od dłoni. Oprószam mąką i odstawiam na około godzinę, przykryte czystą ściereczką.

Składniki na kruszonkę siekam nożem aż wszystkie się połączą i odstawiam na pół godziny do lodówki. Płaską formę smaruję masłem i oprószam bułką tartą. Przekładam ciasto i czekam kolejne kilka minut. Następnie smaruję je obficie dżemem i posypuje kruszonką. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 50 minut.(AJ)
Przełom nr 6 (1281) 8.2.2017