Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Tort mocno czekoladowy

14.12.2016 11:49 | 1 komentarz | 1 359 odsłona | red

To idealny deser dla osób lubiących czekoladę. I prawdziwa bomba kaloryczna. Tort jest jednak pyszny. Raz na kilka miesięcy można więc zgrzeszyć i zjeść kawałek.

1
Tort mocno czekoladowy
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Składnik ina ciasto

  • 200 gramów masła
  • 200 gramów gorzkiej czekolady
  • 100 gramów mlecznej czekolady
  • 3 jajka
  • 250 gramów cukru
  • 130 gramów mąki
  • szczypta soli
  • 2/3 szklanki dobro pokrojonych orzechów włoskich
  • na masę
  • puszka skondensowanego mleka słodzonego

na trufle

  • 20 gramów masła
  • 50 ml śmietany 30 proc.
  • 50 gramów gorzkiej czekolady
  • 50 gramów czekolady deserowej
  • 50 gramów białej czekolady
  • łyżka miodu
  • łyżka whisky
  • szczypta soli

Przygotowanie
Zaczynam od masy. Puszkę wkładam do wody i gotuję na wolnym ogniu przez dwie godziny. Mam czas na zrobienie trufli, które mają być ozdobą tortu. W garnuszku podgrzewam śmietanę, następnie dodaję kostki czekolady i mieszam, aż wszystko się rozpuści. Dodaję miód, sól, masło i whisky. Mieszam i po ostudzeniu odkładam do lodówki na godzinę czy dwie. Formuję kulki, które obtaczam w rozpuszczonej ciemnej lub białej czekoladzie.
Teraz ciasto. Masło wkładam do rondelka, dodaję gorzką czekoladę i czekam, aż się rozpuści. W drugim naczyniu ubijam jajka z cukrem, dodaję roztopioną czekoladę z masłem, następnie mąkę, sól, orzechy. Gdy masa jest gładka, wkładam do tortownicy i piekę około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza. Gdy ciasto ostygnie, przekrawam je na pół. Następnie przekładam masą kajmakową, układam orzeszki ziemne, wierzch polewam roztopioną mleczną czekoladą i układam trufle. Tort można dodatkowo ozdobić wzorkami z kolorowego lukru.
Anna Jarguz
Przełom nr 49 (1173) 7.12.2016