Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Kokosanki

01.12.2016 10:05 | 0 komentarzy | 9 682 odsłon | red
0
Kokosanki
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Często w kuchni korzystamy wyłącznie z żółtek jaj kurzych. Potem zastanawiamy się, co zrobić z odłożonymi do kubeczka białkami. Proponuję użyć ich do upieczenia ciasteczek kokosowych. Są proste i szybkie w przygotowaniu.

Składniki
5 białek
200 gramów wiórków kokosowych
120 gramów cukru
cukier waniliowy
garść migdałów

Przygotowanie
Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję cukier i wiórki kokosowe. Bardzo dokładnie mieszam, aż powstanie gładka masa. Ciasto formuję w małe kulki wokół włożonego do środka migdała. Piekarnik nagrzewam do 210 stopni Celsjusza. Kulki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piekę maksymalnie 10 minut. Kokosanki tuż po upieczeniu są miękkie. Twardnieją, gdy wystygną. Można je przechowywać nawet kilkanaście dni w szczelnie zamkniętym pojemniku, bo inaczej nabierają wilgoci.
Anna Jarguz
Przełom nr 47 (1271) 23.11.2016