Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Zupa tajska z kurczakiem i krewetkami

03.11.2016 11:53 | 0 komentarzy | 1 141 odsłona | red

O tej porze roku aromatyczne, rozgrzewające zupy smakują najbardziej. Taka właśnie jest tajska z kurczakiem i krewetkami. Idealna na rodzinny obiad czy ciepłą kolację. Pikantna i zarazem słodka w smaku.

0
Zupa tajska z kurczakiem i krewetkami
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Składniki:

  • pojedyncza pierś z kurczaka
  • 10 większych krewetek
  • 2 szalotki
  • pół papryczki chili
  • 3-4 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru
  • kilka grzybków mun
  • minikolby kukurydzy z puszki (może też być garść zwykłej kukurydzy z puszki)
  • opakowanie makaronu ryżowego (250 gramów)
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki pasty curry
  • sok z jednej limonki
  • puszka mleka kokosowego
  • litr bulionu warzywnego
  • odrobina oleju do smażenia
  • sól, pieprz, curry, świeża kolendra

Przygotowanie:
Krewetki czyszczę i marynuję w soku z cytryny - z oliwą, pieprzem, solą oraz przeciśniętymi przez praskę dwoma ząbkami czosnku. Kurczaka kroję na drobne paski. Doprawiam solą i pieprzem, odrobiną chili oraz świeżego imbiru. Odstawiam do lodówki na około pół godziny. Makaron zalewam wodą i odstawiam na około 15 minut. To samo tyczy się grzybków.
W dużym garnku z grubym dnem rozgrzewam olej i podsmażam drobno pokrojone: szalotkę, papryczkę chili oraz czosnek. Dodaję kurczaka i podsmażam kilka minut. Całość zalewam bulionem i czekam, aż się zagotuje. Dodaję kukurydzę i grzybki mun. Zalewam mleczkiem kokosowym, dodaję do smaku curry, sos rybny, pastę curry, sok z limonki i gotuję na małym ogniu. Na patelni podsmażam krewetki.
Na talerzu układam porcję makaronu, zalewam zupą, na górze układam kilka krewetek i posypuję świeżą kolendrą.
Anna Jarguz
Przełom nr 43 (1267) 26.10.2016