Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Zdrowe ciasto z gruszkami

26.10.2016 12:48 | 1 komentarz | 4 758 odsłony | red

To prosty i szybki podwieczorek. A przy okazji - zdrowy. Pełno w nim pysznych bakalii i słodkich gruszek. A dzięki korzennym przyprawom rozgrzeje każdego.

1
Zdrowe ciasto z gruszkami
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Składniki

  • około kilograma twardych gruszek
  • sok z połowy cytryny
  • 250 gramów mąki tortowej
  • pół szklanki płatków owsianych górskich, wcześniej uprażonych na patelni
  • łyżeczka sody oczyszczonej ewentualnie proszku do pieczenia
  • łyżeczka mielonego imbiru
  • łyżeczka mielonych goździków
  • szczypta kardamonu
  • starta skórka z połowy cytryny
  • garść orzechów włoskich
  • garść rodzynek (mogą też być drobno pokrojone kandyzowane figi czy morele)
  • 150 ml oleju
  • 2 jajka
  • 160 gramów brązowego cukru

Przygotowanie
Gruszki obieram ze skórki i kroję w kostkę. Skrapiam sokiem z cytryny. Mieszam suche składniki (mąkę, płatki owsiane, przyprawy, bakalie, sodę oczyszczoną). W drugiej misce ubijam jajka, dodaję olej i cukier . Gdy powstanie jednolita masa, dodaję suche składniki oraz pokrojone gruszki i dokładnie mieszam. Wkładam do tortownicy i piekę około godziny w piekarniku nagrzanym do 160 stopniu Celsjusza. Ciasto czasami potrzebuje spędzić w piekarniku trochę dłużej, nawet 70 minut (trzeba to sprawdzać patyczkiem). Gdy ostygnie, posypuję cukrem pudrem.
Anna Jarguz
Przełom nr 42 (1266) 19.10.2016