Porady
Zdrowe ciasto z gruszkami
To prosty i szybki podwieczorek. A przy okazji - zdrowy. Pełno w nim pysznych bakalii i słodkich gruszek. A dzięki korzennym przyprawom rozgrzeje każdego.
Składniki
- około kilograma twardych gruszek
- sok z połowy cytryny
- 250 gramów mąki tortowej
- pół szklanki płatków owsianych górskich, wcześniej uprażonych na patelni
- łyżeczka sody oczyszczonej ewentualnie proszku do pieczenia
- łyżeczka mielonego imbiru
- łyżeczka mielonych goździków
- szczypta kardamonu
- starta skórka z połowy cytryny
- garść orzechów włoskich
- garść rodzynek (mogą też być drobno pokrojone kandyzowane figi czy morele)
- 150 ml oleju
- 2 jajka
- 160 gramów brązowego cukru
Przygotowanie
Gruszki obieram ze skórki i kroję w kostkę. Skrapiam sokiem z cytryny. Mieszam suche składniki (mąkę, płatki owsiane, przyprawy, bakalie, sodę oczyszczoną). W drugiej misce ubijam jajka, dodaję olej i cukier . Gdy powstanie jednolita masa, dodaję suche składniki oraz pokrojone gruszki i dokładnie mieszam. Wkładam do tortownicy i piekę około godziny w piekarniku nagrzanym do 160 stopniu Celsjusza. Ciasto czasami potrzebuje spędzić w piekarniku trochę dłużej, nawet 70 minut (trzeba to sprawdzać patyczkiem). Gdy ostygnie, posypuję cukrem pudrem.
Anna Jarguz
Przełom nr 42 (1266) 19.10.2016
Komentarze
1 komentarz
Wypiek, i owszem, niczego sobie. Wartość energetyczna jednak przeraża. Gruchy słodkie, bakalie również, cukier proponuję zmniejszyć do max. 100 gram.