Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Krewetki w cieście na sałatce

05.10.2016 12:56 | 0 komentarzy | 1 942 odsłona | red
0
Krewetki w cieście na sałatce
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Składniki:
12-16 krewetek tygrysich

Ciasto:
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki wiórków kokosowych
1 jajko
5 łyżek mleka pełnotłustego (może być także kokosowe)
1/2 papryczki chili, bardzo drobno posiekanej (ewentualnie pół łyżeczki przyprawy w proszku)
sól
pieprz
olej rzepakowy
sok z cytryny

Na sałatkę:
sałata (może być rukola albo mieszanka różnych sałat)
pomidory
śliwka mirabelka
gruszka
garść orzechów włoskich
Krewetki myję i oczyszczam. Składniki na ciasto mieszam. Zanurzam w nim krewetki i smażę na głębokim tłuszczu. Odstawiam na papierowy ręcznik, skrapiam sokiem z cytryny. Układam sałatę, na niej pomidory, pomarańczę bez skórki, uprażone wcześniej orzechy, następnie krewetki i świeżą kolendrę. Całość polewam sosem. Sprawdza się zarówno na bazie oliwy i soku z cytryny, jak również z połączenia majonezu, ketchupu, soku z cytryny i pieprzu.
Anna Jarguz
Przełom nr 39 (1263) 28.9.2016