Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Sprawdź etykietkę

14.09.2016 10:15 | 0 komentarzy | 1 470 odsłona | red

Kupując żywność, rzadko zastanawiamy się nad składem produktu. Warto czytać etykiety, bo tylko wtedy będziemy wiedzieć, co tak naprawdę jemy. Pamiętajmy, że liczy się nie tylko przyciągające uwagę opakowanie.

0
Sprawdź etykietkę
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Podczas zakupów często nie myślimy o własnym zdrowiu, choć to właśnie ono powinno być w tym wypadku priorytetem. To, co jemy, widać zarówno po naszych włosach, paznokciach, jak i cerze. Wpływa także na nasze samopoczucie. Obniżona cena, reklamowany w telewizji produkt czy kolorowe pudełko nie powinny mieć dla nas znaczenia.

- Współczesne wymogi producenta i marketingowca żywności to strategia „maximum zysku i minimum inwestycji". Dlatego też niezbędne w przemyśle spożywczym są dodatki do żywności. Muszą zakonserwować, ubarwić, nadać określoną lepkość i kształt - wylicza dietetyk Aneta Szota.

Liczba chemicznych polepszaczy przeraża i nawet zapewnienia organizacji, dopuszczających te substancje do użytku, o ich bezpieczeństwie, nie mogą uspokoić konsumentów, zagubionych w niezliczonych E. Kryją się pod nimi przede wszystkim konserwanty, barwniki, wzmacniacze smaku i słodziki. Dodawanie niektórych z nich jest wręcz niezbędne, żeby zabezpieczyć produkt przed zepsuciem. Ale nie wszystkie są szkodliwe. Na przykład: E441 - żelatyna czy E322 - lecytyna, E440 - pektyna, E160a - karoten, E150a - karmel. Ich całą listę ustala Komitet Naukowy Technologii Żywności Unii Europejskiej. Choć jego zdaniem wszystkie E (na liście jest ich kilka tysięcy) są bezpieczne, istnieją na ten temat spore kontrowersje. Obowiązek umieszczania na etykietach ich kodów daje nam jednak możliwość unikania produktów zawierających te, których nie chcemy spożywać.

-Nawyk kontroli jest bardzo istotny. Radzę zawsze, by odłożyć produkty zawierające niezrozumiały skład. Polecam odżywiać się najprostszym pokarmem, mało przetworzonym, najlepiej o krótkim terminie ważności. Byłoby najlepiej maksymalnie ograniczyć wpływ chemicznych dodatków. Tak naprawdę o tym, jaki wpływ mają one na nasze zdrowie, dowiedzą się dopiero nasze dzieci - mówi Aneta Szota.

Ważna dla konsumentów jest informacja o wartości energetycznej. Pozwala na racjonalne pokrycie potrzeb organizmu. Informacje ogólne - oprócz nazwy produktu powinny zawierać: wykaz składników, substancji pomocniczych użytych w wytworzeniu żywności i obecnych w produkcie, substancji powodujących alergie lub nietolerancję, ilość określonych składników użytych w produkcji wyrobu, masę netto, termin przydatności do spożycia, warunki przechowywania lub użycia, nazwę lub firmę i adres producenta. Istotna jest także wartość odżywcza.

Warto wiedzieć, że kolejność składników na etykiecie nie jest przypadkowa. Są wymienione według zawartości procentowej. Pierwszy będzie składnik o największej ilości.
(e)
Przełom nr 35 (1259) 31.8.2016